Herkesin uzun bir süredir evde olduğu pandemi döneminde çok sayıda sektör ciddi şekilde etkilenmiş durumda. Birçok kuruluş ve kurum neler yapılması gerektiği konusunda kafa yormakta ve çıkış yolları aramaktadır.
Böyle bir zamanda neler yapılabileceği konusunu biraz irdelemek istiyorum.
Yapılabileceklerin kısa, orta ve uzun vadeli olarak neler olabileceğini sizlerle paylaşmak istedim.
- Kısa vadede yapılabilecekler;
- Öncelikli olarak bir BEYİN FIRTINASI YAPILMALI.
Bu toplantının konu başlıkları da;
- İşletmenin Vizyonu ne olmalı? Gerçekten herkesin benimseyeceği ve içselleştirebileceği bir vizyon olmalı.
- Kısa, orta ve uzun vadeli hedefler nelerdir? Bunlar belirlenmeli.
- Yarattığınız değerler nedir? Yani firma olarak değerleriniz nelerdir? Bunlar belirlenmeli.
- Nasıl bir hikâye ile müşterinin karşısına çıkabilirsiniz? Müşterinin hangi hislerine hitap edebilirsiniz? Bunlar bulunmalı.
- MOTTO 1: “Firma olarak şu konuda hassasız.”
- MOTTO 2: “Firma, gençleri önemser.” gibi.
Sizi sektörde diğerlerinden ayıracak bir değer yaratmalısınız!
Önemli olan da değer yaratmak değil mi?
- SWOT Analizi yapmalısınız. Güçlü ve zayıf yönlerinizi bilir, önünüzdeki tehditleri ve fırsatları görme imkânınız olacaktır. Sürekli değişen dünyada durumumuzu tekrar gözden geçirmiş olursunuz.
- Pazarlama planınız ne olmalı? Stratejik Pazarlama normlarını belirlemeli. Ayrıca dijital pazarlama normlarını belirleyip bütünleşik çalışma yapmalısınız. Sizin iyi bilinen yönleriniz nedir? Bunlar ortaya çıkarılmalı.
- WEB siteniz üzerinde çalışma yapmalısınız. Gerekirse yenilemeli ve güçlü bir web sitesi oluşturmalısınız. Müşterileriniz sizinle ilgili bilgi almak için öncelikle web sitenize bakacaktır.
- Dijital pazarlama için tecrübeli ve bu konuda uzman birisi ile çalışmalısınız.
- Pazarı ve müşteriyi anlamaya çalışmalısınız. Bunun için; müşterilerinizin sizi nasıl gördüklerini ve ne istediklerini anlamak amacıyla Dış Müşteri Anketi düzenlemelisiniz.
- Aynı şekilde İç Müşteri Anketi düzenlemelisiniz. Çalışanlarınız bu durumdan nasıl etkilendi? Ne bekliyorlar? Ne hissediyorlar?
- Müşteriler ve tedarikçilerle iletişim kurulmalı ve sürekli hale getirilmeli. 5N1K yöntemi ile iletişim kuralları tanımlanmalı. Tüm ekibiniz bu kurallara göre müşterinizle iletişim kurmalı. Ortak bir dil oluşturmalısınız.
- Satış ekibinizi, bölgelere göre ayırmalı ve bu pazarlara odaklanmalarını sağlamalısınız.
- Örneğin; En iyi 100 müşterinizi belirleyip onlara odaklanmanız faydalı olacaktır. Genelde cironun büyük bir kısmı belli sayıda müşteri tarafından sağlanır. Nokta atışı çalışma yapılmalı. Enerjinizi doğru yönde kullanmış olursunuz.
- Genel anlamda bu zamanda yeni müşteri bulmak sorun olacaktır. Zira herkes öncelikle bildiği güvendiği firmalarla çalışmayı tercih edecektir. Mevcut müşterilerinizi elde tutmanın yollarını bulmalısınız. Varsa, yeni müşterilerinizi “SÜREKLİ MÜŞTERİ HALİNE” nasıl getirebileceğinize odaklanmalısınız.
- En az 1 yıl boyunca gerçek anlamda iş yapamayacağınızı bilerek hareket etmelisiniz. Buna göre çözümler üretip, farklılıklar yaratmalısınız.
- Müşterilerle ne konuşulması gerektiği belirlenmeli ve bunun dışına çıkılmamalı. Bu dönemde özellikle FİRMA SAHİBİNİN PAYLAŞIMLARI öne çıkarılmalı ve firma sahibi olarak işinin başında olduğu vurgulanmalı.
- Aynı şekilde tedarikçilerle iletişimde unutulmamalı ve düzenli olarak görüşülmeli. Bu dönemde özellikle FİRMA SAHİBİNİN PAYLAŞIMLARI öne çıkarılmalı ve firma sahibi olarak işinin başında olduğu vurgulanmalı.
- Şirket içi iletişim canlı tutulmalı. Whatsapp üzerinden iletişim devam ettirilirken, haftalık olarak tüm ekibinizle periyodik toplantı organize etmelisiniz.
- Sosyal medya ayağında çok daha etkili hale gelmelisiniz.
- Profesyonel bir yaklaşım sergilemelisiniz.
- Bunun yanında yeni müşterilerin size ulaşması için Linkedin gibi profesyonellerin olduğu sosyal mecralarda paylaşımlarda bulunmalı ve aktif içerik oluşturmalısınız.
- Sosyal medyada etkili videolar paylaşmalısınız. (Belli aralıklarla, özellikle müşterilerle iletişim için belli konularda kısa videolar yayınlayabilirsiniz.)
- Dijital pazarlamada en önemli konulardan birisi de içerik üretebilmektedir. Her yaptığınız paylaşımda içeriği zengin metinler kullanmalısınız.
- E-mail kampanyalarını periyodik olarak ve sürekli tekrarlamalısınız. Makaleler oluşturmalısınız. Yani haftalık bültenler şeklinde müşterilerinize sizin uzman olduğunuz konularla ilgili paylaşımları arttırabilirsiniz.
- Orta Vadede yapılabilecekler;
- Müşteriyi iyi tanımak için ilk olarak güçlü bir CRM programı edinmelisiniz.
- B2B sitesi oluşturmalısınız. B2B siteniz var ise güçlü ve etkili bir B2B sitesi haline getirmelisiniz. Bu alanın AVM’de veya cadde üzerinde bir mağaza açmaktan farklı olmadığını bilmelisiniz. Yapılan en büyük yanlışlardan birisi, artık B2B kurduk müşterimiz gelsin demekle yapılmaktadır. Ona yatırım yapmalısınız. Tam zamanlı görevlendireceğiniz uzman bir personeliniz olmalı. “MIŞ GİBİ YAPMAMALISINIZ!”
- Âtıl duruma gelmiş stoklarınız var ise bu sizin için büyük yük oluşturmaktadır. Hemen kurtulmaya çalışmanız gerekir.
- B2B sitesinin yanında müşterilerinizle hızlı ve proaktif iletişim kurabileceğiniz MOBİL APLİKASYON uygulaması geliştirmelisiniz.
- Webinarlar yapmalısınız. Uzman olduğunuz konularda uzaktan müşterilerinizi bilgilendirebilirsiniz. Eğitimler düzenleyebilirsiniz. Konular; Türkiye pazarı ile ilgili olabilir. Türkiye’deki potansiyeller hakkında olabilir.
- Yurt dışı pazarları hedefliyorsanız, Turquality programı ile dünya çapında bir yapıya bürünebilirsiniz. Bunu devlet desteği ile daha hızlı gerçekleştirebilirsiniz.
- Uzun Vadede yapılabilecekler;
- Çalışanlarınızın sadece işine odaklanması için zamanlarını çalan durumları belirleyip, bu durumları ortadan kaldırmalısınız.
- Veri üretiyor olabilirsiniz. Ancak ürettiğiniz veriden ne kadar faydalanıyorsunuz? Bunların etkin kullanılması için uzun vadede bir İŞ ZEKASI çözümü kurmalısınız.
- Sektörle ilgili veya müşterinin ilgileneceği sektörlerde çeşitli konularda araştırmalara destek olabilirsiniz. Sponsorluklar verebilirsiniz.
ANA FİKİR:
- Hikaye oluştur ve değer yarat.
- Farklılaş ve değer yarat.
- Anlat ve değer yarat.